Ward Capiau

2013-10-11 17.40.57.jpg

Biografie

Ward Capiau werd geboren in Opbrakel op 7 januari 1950 als eerste zoon  in een diepgelovige familie met  negen kinderen. Hij leerde er wat gemeenschapszin is en hoe je kan opkomen voor zwakkeren in de maatschappij.  Hij volgde de lagere school in Louise-Marie (Maarkedal ).  

Tijdens zijn studies Grieks Latijnse Humaniora in het Sint Antonius College in Ronse, maakte hij tijdens een retraite kennis met de missiecongregatie van Scheut. Zijn toekomstperspectief nam vanaf dat moment duidelijker vormen aan.

Daarom was het geen verrassing dat hij na zijn Humaniora zijn intrede deed in de congregatie (CICM). Na de beëindiging van zijn studies aan de sociale hogeschool  IPSOC (nu VIVES) te Kortrijk en een jaar noviciaat , koos hij ervoor eerst een voorbereidende stage te volgen in Guatemala.

0p 20 augustus 1974  vertrok Ward als stagiair Scheutist met het statuut van ontwikkelingswerker naar Guatemala.

Verblijf in Guatemala 

Na enkele maanden studie van de Spaanse taal, ging hij aan de slag in de zuidelijke provincie Escuintla. Hij zocht meteen toenadering tot de arme bevolking door aandachtig te luisteren naar het verhaal van hun leven.

Steeds vaker ging hij op bezoek in aldeas en afgelegen dorpjes, waar hij bleef overnachten. Ward wou hun dagdagelijkse realiteit kennen en delen.  Nog later zou hij zelf  in alle stilte deelnemen aan de suikerrietoogst. Zo voelde hij aan den lijve de uitbuiting van de arme landarbeiders door de rijke grootgrondbezitters.

Hij zag kinderen sterven van honger en ziekte, landarbeiders werken onder een schroeiende tropenzon tot ze erbij neervielen.  Dat alles voor een loon dat totaal ontoereikend was om hun gezin het elementairste te geven voor een menswaardig bestaan.

Hij zag zijn vrienden ten einde raad rechtop staan en mensenrechten  eisen in geweldloze betogingen en stakingen.  Ze werden ontslagen, vervolgd, gevangen gezet, gemarteld of gedood.

Voor Ward was het glashelder dat je – in de voetsporen van Jezus – niet kunt kiezen voor de armen zonder evenzeer te kiezen voor hun strijd tegen de oorzaak van hun armoede en lijden.

Hoe samen op weg gaan en kiezen voor een beter leven?

Hij zocht samen met de plantagearbeiders naar de wortels van onrecht en uitbuiting. Ze kwamen  tot het besef dat ze zelf hun lot in eigen handen moesten nemen. Vanaf het ontstaan van het CUC ( Boerenvakbond) was hij betrokken bij haar organisatie aan de Zuidkust van Guatemala. Het organiseren van de boerenbevolking was het enig mogelijke verweer tegen de uitbuiting en de extreme armoede.

De militaire dictatuur en de grootgrondbezitters zagen met lede ogen deze evoluties aan. Het gevolg hiervan was een bloedige repressie. Vele CUC leden sloten zich aan bij het gewapend verzet.

Na herhaalde pogingen van geweldloos verzet was dit de enige manier om hun families te beschermen.

Ward stond voor de keuze zijn priesterstudies in België aanvatten of kiezen voor het volk en met hen op weg gaan voor een beter leven. Om zijn collega’s van Scheut niet in gevaar te brengen en zich volgens zijn visie en geweten volledig in te zetten voor het lijdende volk van Guatemala, verliet hij de congregatie van Scheut eind 1979.

De harde repressie neemt toe.

Ontvoeringen door doodseskaders, folteringen en moorden door het leger nemen toe .  Ook buitenlanders worden geviseerd.  Op 12 mei 1980 wordt Walter Voordeckers vermoord. Ook andere buitenlandse Scheutisten worden omgebracht. 

Op 22 oktober 1981 wordt Ward tijdens een wegcontrole van het leger van de bus gehaald in San Lucas Sacatepequez en gevangen genomen 

Omdat hij wist wat dat betekende nl gefolterd en uiteindelijk vermoord worden, ondernam hij een ontsnappingspoging en werd daarbij door mitrailleurvuur gedood. Zes kogels maakten een einde aan zijn leven. 

Een vriend, die het lichaam had herkend, verwittigde de congregatie van Scheut.

Door een onderzoeksteam van de V.S. ambassade werd een autopsie uitgevoerd en foto’s en vingerafdrukken genomen , omdat men dacht dat het om een V.S staatsburger ging.

Deze info werd gedeeld met bevriende Europese ambassades.

Op 24 oktober 1981 werd hij begraven in een massagraf op het kerkhof van Antigua als XX onbekende.

De congregatie van Scheut verwittigde de familie. 

Bij een bezoek aan Guatemala in 1997 kon een broer van Ward daar een aandenken plaatsen ergens tussen alle andere slachtoffers van de bloedige repressie.

Ward’s broer plaatst symbolisch een kruis