AMDE: Asociación Memoria Dignificación Esperanza

Genomineerd voor de Quetzalprijs 2021

AMDE is de organisatie (asociación) van familieleden, nabestaanden en vrienden van de honderden  slachtoffers van het repressief militair en paramilitair geweld begin de tachtiger jaren van vorige eeuw in Santa Lucía Cotzumalguapa, Guatemala.

C:\Users\Pedro Reyes\Desktop\compu de checha\ESCRITORIO\AMDE\FOTOS\37 años comeoracion P Walter\DSCN1209.JPG

De directe aanleiding was een massale langdurige staking van de seizoenarbeiders en suikerrietkappers in de regio rond Santa Lucía Cotzumalguapa in het departement Escuintla, georganiseerd en ondersteund door de catechisten van de parochie Sant Lucía, waar padre Walter Voordeckers toen pastoor was, en door leden van het CUC, het Comité voor Boereneenheid.

De filosofie en de werking van AMDE zit vervat in de naam zelf.

M=Memoria: gezamenlijk acties ondernemen om de herinnering (memoria) aan de slachtoffers en hun engagement als catechisten en leden van het CUC levend te houden. Vooral dan hun geweldloos verzet tegen de vernedering en de schaamteloze uitbuiting van de seizoenarbeiders en suikerrietkappers op de plantages door de grootgrondbezitters, eigenaars van die plantages.

C:\Users\Pedro Reyes\Desktop\compu de checha\ESCRITORIO\AMDE\FOTOS\37 años comeoracion P Walter\DSCN1180.JPG

D=Dignificación: met een veelheid aan initiatieven opkomen voor de waardigheid en het eerherstel (dignificación) van de vermiste en vermoorde slachtoffers, waaronder ook Walter Voordeckers en Serge Berten.

C:\Users\Pedro Reyes\Desktop\compu de checha\ESCRITORIO\AMDE\FOTOS\37 años comeoracion P Walter\DSCN1237.JPG

E=Esperanza: door het neerleggen van een juridische aanklacht voor schuldig verzuim tegen de Guatemalteekse staat bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIADH), wil AMDE de hoop (esperanza) op publiek en officieel eerherstel en op morele en economische genoegdoening en schadeloosstelling actief levend houden.

Inmiddels zijn er vier generaties – ouders, echtgenoten, kinderen en kleinkinderen – bij AMDE betrokken.

C:\Users\Pedro Reyes\Desktop\compu de checha\ESCRITORIO\AMDE\FOTOS\37 años comeoracion P Walter\DSCN1307.JPG

De jonge generatie, de verzekerde toekomst van AMDE, bezorgt ons een verhelderende video