38ste Serge Berten Herdenking

Op 19 januari 2020 om 14:00 vindt de 38ste Serge Berten herdenking plaats in Menen. De 7e wandeling met een bezoek aan het Serge Berten park start aan de Pelikaan, Anneesensstraat 27.

Pausbezoek

De Familie Berten werden op in december door de Paus ontvangen en geven na de wandeling een verslag van hun bezoek.

Meer nieuws

De kiem van Guatebelga

Een aantal mensen, familie en sympathisanten van Serge Berten en Walter Voordeckers brachten in oktober en november 1997, bijna 20 jaar na de misdaden tegen de twee, een bezoek aan Guatemala. Dit bezoek, leverde heel wat op, niet dat de groep echt meer informatie kregen, maar ze leerden het volk en het prachtige land kennen, zagen en begrepen waarom Serge en Walter deden wat ze deden, zagen het grote onrecht en de armoede, zagen de straffeloosheid, ze hebben vele verschillende overheidsorganen bezocht, dit om te constateren dat men nog niet de moeite had gedaan om toendertijd een onderzoek te openen laat staan verdachten en slachtoffers te zoeken.

Deze reis was de kiem van Guatebelga. De reis heeft mensen bijeengebracht en zij hebben gezien dat er toch nog iets te doen viel. Op verschillende fronten. Na de reis kregen de bezoekers via het Vlaams Guatemala Overleg van 11.11.11 nog hulp van onderzoekers van de KULeuven. Deze zochten naar mogelijke pistes om alsnog iets te doen aan de straffeloosheid in Guatemala. Hoewel de VZW nog niet bestond, waren er al geregeld vergaderingen om een strategie uit te stippelen en de opvolging te doen. Uiteindelijk werd er besloten gebruik te maken van het Belgische wettelijke arsenaal en werd de VZW opgericht om de mogelijkheden van de groep te formaliseren en op een eenvoudige manier een aantal zaken naar voor te brengen, waaronder deze website.

Doelstellingen

Als doel heeft de VZW zich gesteld de democratie en de mensenrechten in Guatemala te bevorderen en actie te voeren tegen de straffeloosheid inzake de schendingen van de mensenrechten in dat land. Dit wil ze bereiken door de families te ondersteunen, initiatieven voor mensenrechten en democratie te nemen en ondersteunen, samen te werken met andere organisaties.

Het spreekt voor zich dat het bewust maken van de publieke opinie en de beslissingsnemers een belangrijk middel is om dit doel te bereiken.

Rekeningnummers:

Guatebelga-lopende rekening: BE69 0013 6295 4878

Quetzalrekening: BE31 0016 8052 0855

Comments are closed.