Jordán Rodas Andrade

De Ombudsman voor de Mensenrechten (PDH) heeft zich laten kenmerken door de verdediging van de rechten van alle mensen zonder onderscheid op zich te nemen, onder meer de holebi’s. Deze taak voerde hij concreet uit door middel van juridische acties en publieke standpunten. Daardoor haalde hij zich een reeks represailles over het hoofd. Met als gevolg dat hij sinds augustus 2017 kan rekenen op beschermende maatregelen van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten. Als een van de genomen stappen, in een poging hem het zwijgen op te leggen, beperkte het Congres de financiering voor de begroting van de instelling, die hij voorzit. Daarnaast probeerden verschillende volksvertegenwoordigers hem uit zijn ambt te zetten. Er werden zelfs strafrechtelijke klachten tegen hem ingediend.

Jordán Rodas blokkeerde ondermeer, samen met het Grondwettelijk Hof, schandalige excessen van de politieke klasse, die vanuit de regering en het Congres, erin slaagde de VN-Commissie tegen de Straffeloosheid (CICIG) op te doeken en het Openbaar Ministerie te neutraliseren.

Enkele beschuldigingen die hem te laste werden gelegd:

Congresleden namen het niet dat de PDH niet opkomt voor het recht op privé-eigendom. In het bijzonder verwezen die grieven naar de problemen in de Polochic-vallei, tussen Alta Verapaz en Izabal. Daar doen zich al jaren conflicten voor tussen lokale gemeenschappen en grootgrondbezitters die gestaag (soms betwistbare) gronden inpikken. Het Kantoor van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten (OHCHR) heeft een studie verricht naar de landbouwproblemen in de Polochische vallei, waarin het tot de conclusie kwam dat de Q’eqchi-bevolking herhaaldelijk van hun land beroofd werd.

Jordán Rodas staat ook onder kritiek omdat hij een gerechtelijke beschermingsprocedure indiende ten gunste van de Zweedse ambassadeur Anders Kompass, wiens verblijf in het land door de regering van Jimmy Morales werd opgezegd.

Daarnaast namen zijn tegenstrevers het niet dat hij de mars van ‘La Poderosa Vulva’ (de Machtige Vagina) steunde. Deze protestmars werd op 8 maart 2018 georganiseerd ten gunste van vrouwenrechten. Rodas zegde dat hij aan die mars deelnam om het streven naar gerechtigheid voor de slachtoffers van de brand in ‘Hogar Seguro’ te steunen. In die staatsinstelling gingen 42 meisjes levend in de vlammen op.